Alegeri electorale locale in Neamt
Prima pagină | Știri și comentarii | Agenda electorală | Alegerile locale 2008 | Site-uri politice | Votarea   Contact
Candidaturi la alegerile locale...
Primaria Piatra-Neamț
Primaria Roman
Primaria Bicaz
Primaria Roznov
Primaria Târgu Neamț
Candidați pentru președinte al CJ Neamț
Candidați la primării de comună
Rezultatele la alegerile locale...
Rezultatele finale la alegerile locale

Despre vot - cum se votează la alegerile electorale 2009

Alegerile electorale prezidentiale 2009

Alegerile prezidențiale din 2009 se vor desfășura conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit Legii, sistemul electoral folosit pentru alegerea Președintelui României este sistemul electoral majoritar, iar modul de scrutin este cel uninominal. Astfel, este ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși pe listele electorale. În cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Campania electorală a început la orele 00.00 a zilei de 23 noiembrie și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă, de dinaintea datei alegerilor, 21 noiembrie 2009, la orele 07.00

Procedura de votare

La primul tur de scrutin pentru alegerea Președintelui României și referendumul național, evenimente electorale care vor avea loc la data de 22 noiembrie 2009, operațiunile de votare vor decurge cu respectarea următoarelor proceduri: Alegătorul va prezenta actul de identitate biroului electoral al secției de votare. În cazul secțiilor de votare speciale, unde pot vota cei aflați în tranzit, respectiv într-o altă localitate decât cea de domiciliu, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de acesta îi va înmâna alegătorului, în vederea completării, formularele declarațiilor pe propria răspundere privind faptul că nu a mai votat și nu va mai vota la altă secție de votare, nici pentru alegerea Președintelui României, nici la referendumul național din 22 noiembrie. După verificarea actului de identitate și completarea declarațiilor pe propria răspundere în cazul secțiilor de votare speciale, respectiv după verificarea actului de identitate în cazul celorlalte secții de votare, președintele biroului electoral al secției de votare sau membrul desemnat de acesta va întreba alegătorul dacă dorește să-și exercite dreptul de vot atât pentru alegerea Președintelui României cât și pentru referendum sau numai pentru unul din aceste scrutine. Alegătorul care dorește să-și exercite dreptul de vot la referendumul național va primi în mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări. Președintele va verifica dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă după care, în funcție de opțiunea exprimată, alegătorul va semna în lista sau în tabel la poziția destinată acestuia. În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral, președintele va bara, în prezența acestuia, cu o linie orizontală, rubrica de semnătura rămasă neutilizată. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă pentru alegerea Președintelui României, alegătorul va primi un singur bulertin de vot destinat alegerii Președintelui României iar dacă a semnat în copia de pe lista electorală permanentă pentru referendum va primi două buletine conținând cele două probleme supuse consultării.

Buletinele de vot pentru referendum sunt tipărite în culori diferite. Buletinul de vot numărul 1 cu privire la trecerea la un Parlament unicameral este tipărit în culoarea negru iar buletinul numărul 2 cu privire la reducerea nimărului de parlamentari la maximum 300 de persoane în culoarea albastru.

Secțiile de votare vor fi dotate cu câte trei urne de vot, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot. Președinții vor da îndrumări alegătorilor în ceea ce privește întroducerea buletinelor de vot în urnele destinate acestora. Întroducerea unui buletin în altă urnă decât cea special destinată nu atrage nulitatea acestora. Alegătorii care au votat pentru ambele evenimente electorale sau pentru unul singur dintre acestea, și cărora li s-a aplicat pe actul de identitate, timbrul autocolant cu mențiunea "VOTAT" nu vor mai putea vota încă odată, în data de 22 noiembrie.

Citește toate știrile

Prima pagina | Sus

Ultimele actualizări

Site-urile candidatilor si filialelor din Neamt
ale partidelor politice

Filiala PNL Neamt
PNL Neamt are site si pare OK (dar nu este). Cine va încerca sa se "implice" va constata ca nu poate. Si nici pe forum nu va sfatuim sa incercati, pentru ca lipseste cu desavarsire.
Website: http://www.pnlneamt.ro
Filiala PSD Neamt
După ce cu ceva timp în urmă organizația PSD Neamț era în faza de configurare a serverului, iată că avem parte de o surpriză: un nou site este online!
Website: http://www.psdneamt.ro
Filiala PD-L Neamt
JOOMLA! "Cogito ergo sum!"
Website: http://www.pdlneamt.ro