Alegeri electorale locale in Neamt
Prima pagină | Știri și comentarii | Agenda electorală | Alegerile locale 2008 | Site-uri politice | Votarea   Contact
Candidaturi la alegerile locale...
Primaria Piatra-Neamț
Primaria Roman
Primaria Bicaz
Primaria Roznov
Primaria Târgu Neamț
Candidați pentru președinte al CJ Neamț
Candidați la primării de comună
Rezultatele la alegerile locale...
Rezultatele finale la alegerile locale

Despre vot - cum se votează la alegerile electorale 2008

Alegerile electorale parlamentare 2008

Partidele din Neamț, care au candidați pentru cele 11 funcții de senatori și deputați, vor depune listele candidaților la Biroul Electoral Județean. La fel vor proceda și candidații independenți. Ultima zi de depunere a listelor este 21 octombrie, orele 24.

Odată depuse listele de candidaturi, BEJ va emite deciziile de depunere, iar reprezentanții partidelor au 48 de ore să ajungă (cu listele însoțite de decizie) la Tribunal. Urmează apoi perioada de contestații, iar dacă există contestații acestea se soluționează. Contestațiile se pot depune până pe data de 29 octombrie.

Dupa aceste etape BEJ va afișa decizile finale și listele aceeptate și validate, la care se adaugă și procesele varbale de primire a listelor.

Pe data de 31 octombrie începe oficial campania electorală.

Pe data de 1 noiembrie se procedează la tragerea la sorți pentru ordinea pe buletinele de vot.

Votarea se va desfășura pe data de 30 noiembrie, iar Ziua Naționala este pe 1 decembrie. Votarea începe la ora 7,00 și are loc până la ora 21,00, când secția de votare se închide.
Pe ușa secției de votare se vor afișa orele între care se desfășoară procesul de votare. Toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, pot vota.

La alegerile parlamentare din anul 2008 dreptul de vot se exercită pe baza actului de identitate - cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pe care se aplică ștampila cu mențiunea "VOTAT" și data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT" și data scrutinului. Utilizarea cărților de alegător se aplică începând cu alegerile parlamentare din anul 2012.
Alegătorii care fac dovada cu actul de identitate că domiciliază în zona arondată secției de votare respective și au fost omiși din copia de pe lista electorală permanentă pot vota la acea secție de votare doar pe baza actului de identitate, fiind înscriși în lista electorală suplimentară.

Alegerile electorale locale 2008

La alegerile electorale locale 2008 fiecare cetățean cu drept de vot va primi câte 4 buletine de vot, câte unul pentru:

  • alegerea președintelui Consiliului Județean;
  • alegerea consilierilor județeni;
  • alegerea primarului localității;
  • alegerea consiliului local.

Alegeri pentru președinția Consiliului Județean - un singur tur de scrutin

Pentru alegerea președintelui Consiliului Județean se organizează un singur tur de scrutin, pe data de 1 iunie. Dintre cei 11 candidați pentru președinția Consiliului Județean Neamț va câștiga acela care va reuși să obțină cel mai mare număr de voturi, chiar dacă a fost votat de mai puțin de 50% din numărul de persoane prezente la vot.
În cazul, cu totul excepțional, în care doi candidați obțin exact același număr de voturi, se va organiza și turul doi.

La alegerile pentru președinția consiliului județean pot participa și candidați independenți.

Alegeri pentru postul de primar

Sistemul de votare a primarilor a rămas neschimbat.

Pentru aceste alegeri s-a stabilit, însă, că o persoană nu poate candida, în același timp, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean și pentru cea de primar, întrucât ambele tipuri de alegeri sunt uninominale, iar o eventuală alegere a unui candidat în ambele funcții ar determina declanșarea imediată a alegerilor anticipate.

Citește toate știrile

Prima pagina | Sus

Ultimele actualizări

Site-urile candidatilor si filialelor din Neamt
ale partidelor politice

Filiala PNL Neamt
PNL Neamt are site si pare OK (dar nu este). Cine va încerca sa se "implice" va constata ca nu poate. Si nici pe forum nu va sfatuim sa incercati, pentru ca lipseste cu desavarsire.
Website: http://www.pnlneamt.ro
Filiala PSD Neamt
După ce cu ceva timp în urmă organizația PSD Neamț era în faza de configurare a serverului, iată că avem parte de o surpriză: un nou site este online!
Website: http://www.psdneamt.ro
Filiala PD-L Neamt
JOOMLA! "Cogito ergo sum!"
Website: http://www.pdlneamt.ro